Zavod za hitnu medicinu Splitsko - dalmatinske županije

Očuvanje oralnog zdravlja, briga o oralnoj higijeni jedan je od  primjera sposobnosti i navike ljudskih bića koja se uz pomoć roditelja počinje stjecati već u prvim mjesecima života, a potom se samostalno provodi do njegova kraja.

Kada se odraslu osobu  upita sjeća li se svojih prvih posjeta stomatologu reći će da se ne sjeća ili ako se sjeća da je to u većini slučajeva bilo jedno ružno traumatoidno iskustvo.

Da bismo vlastitu djecu lišili takvih negativnih sjećanja stomatologu ih treba voditi već u najranijoj dobi oko prvog rođendana, vrlo je važno da u toj dobi prvi liječnik koji skrbi o djetetu pedijatar ili liječnik obiteljske medicine ukaže na važnost očuvanja oralnog zdravlja.

Znanstvena istraživanja su potvrdila da će roditelji koji više pažnje posvećuju zdravlju svojih zubiju i češće posjećuju stomatologa odgojiti djecu sa sličnim navikama. Poznato je da djeca kopiraju obrasce ponašanja od roditelja pa ne čudi činjenica da podizanjem oralne higijene kod roditelja postižemo isto kod potomaka stoga nacionalne strategije i kampanje za promoviranje oralnog zdravlja trebaju obraćati cijeloj obitelji.

Više o oralnom zdravlju