Zavod za hitnu medicinu Splitsko - dalmatinske županije

Čovjek je svakodnevno pod utjecajem različitih čimbenika okoliša prilikom pijenja vode, konzumacije namirnica, udisanja zraka, dodira s tlom, otpadom, a ne treba podcijeniti ni svakodnevnu izloženost buci.

Praćenjem, procjenom i promjenom štetnih čimbenika okoliša zaštićujemo svoje zdravlje.

Na ovim stranicama saznat ćete kako kvalitetnije živjeti u vašem okolišu podržavanjem aktivnosti kojima se poboljšava njegova kvaliteta i tako ostvaruje zdraviji stil življenja.

Alergija
(grč. = drugačije djelovanje Ako vas svake godine u isto vrijeme snađe osip ili svrbež, suze vam oči, nos vam curi ili je začepljen, kišete učestalo u blizini životinja, moguće je da ste alergični)


Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca. Dodir s takvim tvarima (alergenima) uzrokuje stvaranje protutijela IgE koji potiču otpuštanje upalnih tvari, uključujući histamin iz upalnih stanica koje se nalaze u sluznici vjeđa i dišnog sustava - neposredan tip preosjetljivosti (alergiju). Otpuštanje upalnih tvari uzrokuje simptome alergije koji se često zbog sličnosti zamjenjuju s simptomima prehlade.

Poznato je da se sklonost alergijama nasljeđuje. Ako ste vi alergični, velika je mogućnost da će alergični biti i drugi članovi obitelji. No, nije nužno da ćete biti alergični na istu tvar jer se nasljeđuje predispozicija za razvoj alergije. Ako imate blage simptome, potražite lijek u ljekarnama (obično antihistaminik i dekongestiv). Trajni i teški simptomi zahtijevaju liječničku pomoć.
Liječniku opišite: simptome, prijašnje zdravstvene probleme te prijašnje i sadašnje uvjete u kojima živite.