Zavod za hitnu medicinu Splitsko - dalmatinske županije

Vožnju gliserom za hitni prijevoz pacijenata iz Supetra u Split pamtit će kompletna posada te brze brodice, koja je u četvrtak ujutro hrabrom i odvažnom akcijom po strašnom nevremenu spasila život ženi (82) iz Pučišća: ona je u noći između srijede i četvrtka doživjela srčani udar u svojoj kući.

Gotovo pogibeljnu vožnju iz Supetra sigurno će zapamtiti i pacijentica, koja je ipak sretno dovedena u KBC Split, na Firulama, gdje je medicinski zbrinuta u koronarnoj jedinici.

- Ni sam ne znam kako smo došli u Split. Ta vožnja gliserom, po onakvom nevremenu, bila je nestvarna. U Supetar nije mogao pristati trajekt, niti je po pacijenticu, zbog jakog vjetra, mogao doći helikopter, a mi smo se išli junačiti. I uspjeli smo, spasili smo ženi život i to je ono najvažnije - kazuje Darko Bakić, medicinski tehničar i vozač u timu 2 Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć, koji svoju ispostavu ima u Gornjem Humcu na Braču.

junaci dana

Nikola Klinčić i Ante Dobronić / Foto: Duje Klarić / CROPIXŽivot u opasnosti

No, da bi ta dramatična priča spašavanja ljudskog života bila kompletna, moramo je ispričati od početka.

- U srijedu oko pola noći, iz Gornjeg Humca, moja kolegica medicinska tehničarka Martina Antičević i ja vozilom Hitne pomoći uputili smo se u Pučišća, gdje je žena doživjela infarkt i odatle smo je prevezli u Supetar. Kako zbog groznog vremena nismo mogli dobiti helikopterski prijevoz do Splita, a nismo mogli ni gliserom, bili smo primorani čekati trajekt koji je iz Splita u Supetar krenuo u četvrtak u 6.15 sati i vraćao se u Split u 7.45. No, taj trajekt se jedno sat vremena vrtio ispred supetarske luke i zbog velikog vjetra i valova nije uspio pristati. Tada smo - budući da je život žene bio u opasnosti - ipak odlučili gliserom Ante Dobronića, koji služi za hitan prijevoz pacijenata, krenuti prema Splitu. Vjerujte, jedva smo izvukli živu glavu i u Split smo došli oko 9.30 sati. U pratnji pacijentice na gliseru je bila i dr. Divna Leskur - govori nam Bakić.

 Ovakvo more i vjetar ne pamti ni Dobronić, koji se već pet godina bavi sanitetskim prijevozom pacijenata s Brača.

- Današnji vremenski uvjeti bili su među nekoliko najgorih vremenskih uvjeta koje sam doživio prevozeći gliserom pacijente u splitsku bolnicu. Stari Bračani ne pamte ovakav vjetar, a na pola kanala su valovi bili visoki i do šest metara. Inače, iz Supetra do Splita put mojim gliserom traje od 18 do 22 minute, a jutros mi je trebalo 37 minuta. Bilo je strašno grubo vrijeme - zaključio je Ante Dobronić.

Najbitnije je u cijeloj priči da je pacijentica sigurno dovedena u KBC Split i da je živa i medicinski zbrinuta.

IVICA MARKOVIĆ